FederatieBigBand

In de zomer van 1991 wordt door een aantal leden tijdens een bestuursvergadering voorgesteld een big band op te richten.  De reden hiervoor is dat er een redelijk grote groep leden binnen de federatieband is, die wel wat meer wil dan alleen marcheren in het showkorps, aanvankelijk is het bestuur hierover niet heel erg enthousiast, maar na enig beraad, wordt besloten dat dit ensemble 6 maanden krijgt om zichzelf te ontwikkelen, waarna het initiatief wordt geëvalueerd.

Zo wordt -na enkele maanden hard repeteren- door een aantal enthousiastelingen op 28 maart 1992 een presentatieavond gehouden. Een spannend optreden voor de leden, waarbij overigens niet alleen het bestuur, maar de gehele vereniging inclusief aanhang bij aanwezig was.

De volgende dag was in de grote Haagse couranten het volgende bericht te lezen:

Aan ieder die het wil horen, op 28 maart 1992 is onze band geboren.

Het is een band van ruim 1500 pond, en het haar is donker blond.

Verder willen wij u laten weten, dat het FederatieBigBand zal gaan heten.

Met in eerste instantie nog vooral (oude) muziekstukken van de Federatieband, in zwarte spijkerbroek en wit overhemd (met aan de voorzijde een opgenaaid giletje), werd daarna hard aan de weg getimmerd, al een jaar later werd met bijna complete bigband bezetting met 4 saxofoons, 4 trompetten, 4 trombones en een piano, gitaar, drumstel en percussionist  opgetreden.

Dat de FBB een serieus onderdeel was van de FB werd bevestigd, toen zij in 1994 een eigen bestuurslid kreeg.  Het repertoire groeide steevast door en ook het niveau werd steeds beter.

Met de stijgende niveau en repertoire werd het  ook tijd voor een serieuzer en kleurrijker uniform. Er werd  gekozen voor gekleurde overhemden voor elke sectie een andere kleur. De zwarte (spijker)broek bleef.

Ondanks het enthousiasme was het moeilijk om een voltallige bezetting te krijgen, vooral omdat in de eerste jaren een lidmaatschap van de (J)FB was vereist. Deze beide verenigingen hadden immers geen elektrische instrumenten en slecht in beperkte mate saxofoons, uiteindelijk werd deze regel na enige discussie in 1996 geschrapt, wat de mogelijkheid gaf voor de bigband om vooral voor deze secties extern leden te werven.

In 2001 werd een eigen zangeres aan de bigband toegevoegd, wat een nieuwe impuls geeft aan de band en het geheel weer een stukje professioneler maakt, in 2002 viert de FBB haar eerste decennium. Er zijn inmiddels vele optredens verzorgd.

Voorbeelden hiervan zijn de optredens bij de Koninklijke Luchtmacht, Radio West, de Rijswijkse Schouwurg en de Provinciale Staten ZH.

Het succes keert zich deels ook tegen zichzelf. Enkele leden geven aan dat zij qua niveau niet verder kunnen en  willen. Een andere groep wil juist verder groeien, maar met een halve bezetting verder is ook geen optie. Daarom wordt besloten te stoppen met de FederatieBigBand; de laatste noot wordt gespeeld tijdens een festival in Delft op 19 oktober 2002.

20240427_staats_1_2.jpeg
DSC07886_2.jpg
IMG_7647_2.jpg

Contactgegevens

Postadres:
p/a Meppelrade 189
2544 XP Den Haag

Tel. 06-40198138
management@fbkorpsen.nl

Social Media

Bezoek ook onze facebookpagina's.

logo facebook 48Themaorkesten

logo facebook 48Foutje Bedankt

Logo InstagramFoutje op Insta

In- / uitloggen

Toegang tot het besloten gedeelte van deze site is alleen voorbehouden aan hen die hier expliciet toestemming voor hebben.